Advanced filters
Topic:
Job Role:
Industry:
Content Type:
Topic:
Job Role:
Industry:
Content Type:

Sweden: Vad har hänt i veckan? 30 Januari 2023

CalendarJanuary 30, 2023
EmailTwitterLinkedin

Förra veckan var relativt lugn och valutamarknaden fortsätter att präglas av risksentiment och dollarn. Markanden är just nu osäker på vad som kommer styra framöver men denna veckan får vi förhoppningsvis lite mer information angående de olika räntebanorna då FED, ECB och BOE ger sina räntebesked.

SEK

Internationella valutafonden skrev i sin senaste rapport om svensk ekonomi att inflationen i Sverige skulle kunna sjunka till runt 6,5% i år, om finanspolitiken förblir kontrakterande och löneförhandlingarna genomförs ansvarsfullt men de menar på kort sikt att inflationsutsikterna förblir osäkra. De tror också att Sverige kan förvänta sig en mild lågkonjunktur i år och tillväxten beräknas till cirka -0,3%.

EUR

ECB ledamoten Joachim Nagel fortsatte med att förespråka fler räntehöjningar förra veckan. Han tycker att ECB måste fortsätta höja för att dämpa pristrycket. Han kommenterade att ECBs jobb ännu inte är klart och att hög inflation lägger en tung börda på familjer, företag och ekonomier. En räntehöjning med 0,5% i veckan är förväntat av marknaden men framtida räntebesked är fortfarande osäkra.

USD

Den amerikanska ekonomin växte snabbare än förväntat under sista kvartalet 2022. USA:s BNP steg med 2,9% i beräknad årstakt under fjärde kvartalet enligt den första beräkningen från Bureau of Economic Analysis. Men oddsen på en mindre räntehöjning med 0,25% vid nästa möte var oförändrade och marknaderna tror fortfarande på svag tillväxt kanske även en recession senare i år.


Vad händer i veckan?

Måndag

SEK: BNP

Tisdag

EUR: BNP

USD: Konsumentförtroende

Onsdag

EUR: Inflation

EUR: Arbetslöshet

USD: FED räntebesked

Torsdag

EUR: ECB räntebesked

GBP: BOE räntebesked

Fredag

SEK: PMI servicesektorn

USD: Non-farm payrolls

USD: Arbetslöshet


Author

Carl-Fredrik Lindh

Carl-Fredrik Lindh

Sales Manager Sweden

Carl-Fredrik har jobbat som valutahandlare i över 10 år både i Sverige och internationellt. Han har stor erfarenhet med allt från små och mellanstora företag till institutionella kunder och har bred expertis på valutamarknaden och av valutariskhantering.

EmailTwitterLinkedin