Advanced filters
Topic:
Job Role:
Industry:
Content Type:
Topic:
Job Role:
Industry:
Content Type:

Sweden: Vad har hänt i veckan? 17 oktober 2022

CalendarOctober 17, 2022
EmailTwitterLinkedin

SEK

Kantar Prosperas senaste undersökning av förväntningarna bland aktörer i marknaden viasade att den svenska inflationen väntas vara 4,7% om ett år, 2,8% om två år och 2,3% om fem år. Dessa siffror var så gott som oförändrade från undersökningen månaden innan. Vi fick också de senaste inflationssifforna (KPIF) i Sverige och de visade en stigning till 9,7% i september jämfört med 9,0% i augusti. En positiv aspekt av detta vara att inflationen nu ligger i linje med Riksbankens senaste prognoser. Riksbankens räknade i sin senaste prognos med en KPIF-inflation på 9,7% och en KPIFXE-inflation på 7,5% i september.

NOK

Norges konsumentpriser steg 1,4% i september jämfört med månaden före och med samma månad föregående år steg priserna 6,9%. Detta var strkare siffror än förväntat. Kärninflationen var också högre än förväntat men något under Norges Banks senaste prognos på 5%. Norges Bank har varit väldligt tydliga med räntebanan i år och dessa siffror kommer troligvis inte förrändra den mycket.

USD

Inflationen i USA steg 0,4% i september, jämfört med månaden före och 8,2% jämfört med samma månad året innan. Analytiker hade räknat med att KPI skulle ha ökat 0,2% . Även om inflationssiffrorna har sjunkit de senaste månaderna så var kärninflations siffran förra veckan starkare än förväntat och detta ledde till volatila rörelser på valutamarknaderna. Det ser ut som kärniflationen biter sig fast och just nu prisar marknaden in tre stycken 0.75% höjningar från FED framöver. Det är fortfarande mestadels USD och EURUSD som styr marknaderna för tilfället.

GBP

BOE avslutade sina stödköp av Gilts i fredags. Stödköpen infördes för att stöda pernsions och obligationsmarknaden i England. BOE tycker samtidigt att det är dags att marknadsaktörerna fattar att de inte kommer få likanade hjälp under en längre tid. Något som också hjälpte pundet var rykten att den Brittiska regeringen diskuterar att backa kring vissa delar av minibudgeten. Vi fick också reda på att The Chancellor of the Exchequer fick sparken efter sin ”minibudget” och att Jeremy Hunt tar över. Vi får se om detta räcker för att lungna marknaderna.

RYSSLAND

Förra veckan fick vi nyheter på att Ryssland är redo att lyssna till varje förslag om fredsförhandlingar om Ukraina, men kan inte i förväg säga vad den ena eller andra processen skulle leda till. Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov sade också att om USA föreslog ett möte mellan presidenterna Joe Biden och Vladimir Putin så skulle de överväga det också. Vi får vänta med att se om Ukraina skulle vara intresserade av att ha diskussioner över huvud taget just nu.


Vad händer i veckan?

Tisdag

EUR: Tyskland ZEW

Onsdag

GBP: Inflation

EUR: EU Inflation

Torsdag

USD: Philly FED Index

USD: Hemförsäljning

Fredag

GBP: Detaljhandel


Author

Carl-Fredrik Lindh

Carl-Fredrik Lindh

Sales Manager Sweden

Carl-Fredrik har jobbat som valutahandlare i över 10 år både i Sverige och internationellt. Han har stor erfarenhet med allt från små och mellanstora företag till institutionella kunder och har bred expertis på valutamarknaden och av valutariskhantering.

EmailTwitterLinkedin