Advanced filters
Topic:
Job Role:
Industry:
Content Type:
Topic:
Job Role:
Industry:
Content Type:

Sweden: Vad har hänt i veckan? 6 mars 2023

CalendarMarch 6, 2023
EmailTwitterLinkedin

SEK

Nu befinner Sverige sig i den otacksamma sitsen med fortsatt hög inflation och en ekonomi på väg att krympa. Sveriges BNP sjönk 0,2% (efter korrigering från -0,9%) under det fjärde kvartalet jämfört med föregående kvartal. SCB kommenterade att minskningen märks i många delar av ekonomin med breda nedgångar i näringslivets investeringar och hushållens konsumtion. Förra veckan såg vi också att försäljningsvolymen i detaljhandeln sjönk 0,1% i januari jämfört med föregående månad. SCB noterade att de senaste nio månaderna har försäljningsvolymen inom detaljhandeln varit negativ i årstakt.

EUR

ECB-chefen Christine Lagarde tycker att ECB måste vidta alla nödvändiga åtgärder för att få ned inflationen, som fortsatt är för hög. Hon sade att en räntehöjning med 0,5% i mars fortfarande ligger på bordet, och att räntebanan därefter kommer att vara databeroende samt att de vet inte var toppen ligger ännu. Hon tillägger att ECB kommer att göra vad som krävs för att få ned inflationen målet, och det kan innebära fler räntehöjningar efter mars. Joachim Nagel, också från ECB, sade att ränteåtgärden som annonserats för mars kommer inte att bli den sista och att betydande räntehöjningar kan bli nödvändigt även därefter. Han sade också att sjunkande energipriser inte har någon egentlig bäring på ECB:s inflationsutsikter. Efter dessa kommentarer förra veckan tror fler och fler analytiker på en ökning med 0,5% vid nästa möte på grund av den fortsatt höja kärninflationen. Inflationstakten i euroområdet sjönk till 8,5% i februari jämfört med 8,6% i januari men kärninflationen steg till 5,6% från 5,3% i januari.


Vad händer i veckan?

Måndag

GBP: PMI konstruktion

Tisdag

USD: Powell talar

Onsdag

USD: Handelsbalans

Torsdag

SEK: Industriproduktion

Fredag

GBP: BNP

EUR: Inflation Tyskland

USD: Non-farm payrolls

USD: Arbetslöshet


Author

Carl-Fredrik Lindh

Carl-Fredrik Lindh

Sales Manager Sweden

Carl-Fredrik har jobbat som valutahandlare i över 10 år både i Sverige och internationellt. Han har stor erfarenhet med allt från små och mellanstora företag till institutionella kunder och har bred expertis på valutamarknaden och av valutariskhantering.

EmailTwitterLinkedin