Advanced filters
Topic:
Job Role:
Industry:
Content Type:
Topic:
Job Role:
Industry:
Content Type:

Sweden: Vad har hänt i veckan? 5 juni 2023

CalendarJune 5, 2023
EmailTwitterLinkedin

I slutet på förra veckan fick vi äntligen beskedet att senaten hade godkänt beslutet om att höja skuldtaket i USA. Det ser nu ut som om en default undviks och marknaden kan andas ut lite. Nu blir det förnyat fokus på vad Fed kommer besluta på sitt nästa räntemöte om några veckor. Blir det en paus för att vänta in effekterna av tidigare räntehöjningar eller ser det ut som inflationen biter sig fast och de tvingas höja räntan igen?

SEK

Sveriges BNP ökade mer än väntat i årstakt i första kvartalet. Den steg 0,8% jämfört med förväntningarna på 0,1%. Jessica Engdahl på SCB kommenterade att lagerinvesteringarna ökade jämfört med kvartalet innan och likaså nettoexporten. Hushållens konsumtionsutgifter däremot minskade för tredje kvartalet i rad.

USD

Antalet lediga jobb i USA steg till 10,103 miljoner i april. Det var en ökning från månaden före och högre än förväntningarna. Detta indikerar att arbetsmarknaden fortsatt är stark och Fed fortfarande har mer att göra för att få bukt på inflationen. I fredags fick vi också Non-farm payrolls som visar på sysselsättningen inom både de privata och statliga sektorerna. Den ökade mer än väntat i maj. Antalet sysselsatta ökade med 339 tusen personer jämfört med förväntningarna på 195 tusen. Men samtidigt fick vi också timlönerna som ökade mindre än väntat i årstakt i maj. Det är inget lätt räntebeslut som Fed har att ta den 14de juni. Den amerikanska kongressens senat röstade i slutet på förra veckan med röstsiffrorna 63-36 för överenskommelsen om att höja skuldtaket. Därför ser det ut som om att en amerikansk default därmed undviks och att dramat som hotat leda till en global finanskris är över. President Biden sade i en kommentar efter senatens omröstning att skuldtaksavtalet är en stor seger för USA:s ekonomi och det amerikanska folket.

EUR

Preliminära siffror på inflationen i euroområdet visar att den sjönk till 6,1% i maj ned från 7,0% i april. Detta var också ett större fall än förväntat. Kärninflationen sjönk också men inte lika mycket. Den föll till 5,3% jämfört med 5,6% i april. Trots minskingen tror marknaden just nu på fler höjningar från ECB framöver.


Vad händer i veckan?

Måndag

SEK: PMI

GBP: PMI

USD: ISM PMI

Tisdag

Sverige: Nationaldagen

Torsdag

USD: Arbetssiffror

Fredag

SEK: Industriproduktion


Author

Carl-Fredrik Lindh

Carl-Fredrik Lindh

Sales Manager Sweden

Carl-Fredrik har jobbat som valutahandlare i över 10 år både i Sverige och internationellt. Han har stor erfarenhet med allt från små och mellanstora företag till institutionella kunder och har bred expertis på valutamarknaden och av valutariskhantering.

EmailTwitterLinkedin