Advanced filters
Topic:
Job Role:
Industry:
Content Type:
Topic:
Job Role:
Industry:
Content Type:

Sweden: Vad har hänt i veckan? 20 februari 2023

CalendarFebruary 20, 2023
EmailTwitterLinkedin

Marknaden fortsätter att höja ribban för den troliga högstanivån på Feds räntebana. Det låter som om marknaden nu har börjat lyssna på centralbankscheferna som länge har talat emot att räntorna sjunker i år. Räntorna kan nu bli högre än vad marknaden tidigare trott och ligga där en längre tid. Inflationssiffrorna kommer styra framöver och alla centralbanker kollar just nu noga på ekonomisk data månad till månad för en känsla av vilket håll deras respektive ekonomier går.

SEK

Enligt EU-kommissionens senaste prognos kommer Sveriges ekonomi fortsätta att krympa under första halvan av 2023 innan den vänder upp igen mot slutet av året. BNP väntas sjunka 0,8% 2023 och öka 1,2% i 2024. Det är den svagaste prognosen bland länder i EU i år. Dessa prognoser har reviderats sedan prognosen i november, då väntades -0,6% i år och +0,6% i 2024. Inflationen väntas totalt uppgå till 6,3% i år och 1,8% nästa år. Samtidigt förra veckan sade Riksbankschef Thedéen igen att inflationen är alldeles för hög och att fler räntehöjningar behövs. Riksbanken höjde nyligen styrräntan med 0,5% och signalerade då att fler räntehöjningar är att vänta under våren. Nästa räntebesked kommer den 26 april och flera aktörer lutar just mot en höjning med 0,5%.

USD

Konsumentpriserna i USA steg 0,5% i januari. Detta var något mer än marknaden förväntade sig men inflationen faller fortfarande månad till månad. Efter detta och med starkare detaljhandelssiffor så har nu marknaden skruvat upp förväntningarna på högsta räntenivån och dollarn är fortfarande stark. Kärn-inflationen, exklusive livsmedel och energi, steg 0,4% i januari, och ökade med 5,6% jämfört med samma månad föregående år. I torsdags gick Loretta Mester som är Fed-chef i Cleveland ut med att hon såg övertygande skäl för att Federal Reserve skulle höja sin styrränta med 0,5% vid sitt senaste möte. Hon sade att Fed har mer arbete att göra när det gäller inflationen och att de kommer att behöva höja räntorna över 5% och stanna kvar där ett tag. Hur mycket högre beror på inkommande data, framförallt för inflationen. Hon tycker fortfarande att uppåtriskerna mot inflationen finns kvar.


Vad händer i veckan?

Måndag

SEK: Inflation

Tisdag

EUR: ZEW

GBP: PMI

Onsdag

EUR: IFO

USD: Fed Mötesprotokoll

Torsdag

EUR: Inflation

USD: BNP

Fredag

SEK: Konsumentförtroende

GBP:  Konsumentförtroende

USD: PCE Inflation


Author

Carl-Fredrik Lindh

Carl-Fredrik Lindh

Sales Manager Sweden

Carl-Fredrik har jobbat som valutahandlare i över 10 år både i Sverige och internationellt. Han har stor erfarenhet med allt från små och mellanstora företag till institutionella kunder och har bred expertis på valutamarknaden och av valutariskhantering.

EmailTwitterLinkedin