Advanced filters
Topic:
Job Role:
Industry:
Content Type:
Topic:
Job Role:
Industry:
Content Type:

Sweden: Vad har hänt i veckan? 16 Januari 2023

CalendarJanuary 16, 2023
EmailTwitterLinkedin

SEK

Den senaste statistiken från SCB visade att inflationen i Sverige steg till 10,2% i december jämfört med 9,5% i november. Detta var mer än förväntat av marknadsanalytiker. El priserna fortsätter att pressa upp inflationen men kärninflationen var också högre. Den steg till 8,4% i december jämfört med 8,0% i november. Nu tror marknaden på fortsatta räntehöjningar i februari. Förra veckan fick vi också nya BNP siffror. Sveriges BNP-indikator ökade i årstakt i november med 0,7% men SCB kommenterade att aktiviteten i ekonomin minskade i november med en bred nedgång över såväl tillverkningsindustri som flera tunga branschgrupper bland näringslivets tjänsteproducenter. Sedan fick vi också siffror på hushållskonsumtionen, industriproduktionen och industriorderingången som sjönk i årstakt i november.

USD

Fed-chefen Jerome Powell talade i Stockholm förra veckan. Han upprepade att Federal Reserve är fast beslutna att få ned inflationen även om räntehöjningarna kan skapa motstånd. Han kommenterade att prisstabilitet är grunden för en hälsosam ekonomi och ger allmänheten ovärderliga fördelar över tid. Men att återupprätta prisstabilitet när inflationen är hög kan kräva åtgärder som inte är populära på kort sikt då de höjer räntorna för att bromsa ekonomin. Sedan fick vi också de senaste inflations sifforna och de sjönk som förväntat. Konsumentpriserna sjönk 0,1% i december jämfört med månaden före. Jämfört med samma månad föregående år steg den med 6,5%. Förväntningarna på storleken på framtida ränteökningar ligger nu på 0.25% men förväntade toppen på den amerikanska räntan ligger fortfarande kvar på runt 5%.

NOK

De senaste inflationssifforna från statistisk sentralbyrå visade att Norges konsumentpriser steg 0,1% i december jämfört med månaden före. Jämfört med samma månad föregående år steg priserna 5,9%. Detta var lägre än väntat trots att kärninflationen var något högre än samma månad förra året. Marknadsanalytiker tror inte att detta är tillräckligt för att Norges Bank kommer höja räntan senare i veckan.

GBP

Huw Pill, chefsekonom för BoE, uttalade sig förra veckan och han tror att den höga inflationen i Storbritannien kan hålla i sig längre än väntat. Han sade att avmattningen i den brittiska ekonomin och det kraftiga fallet i de europeiska gaspriserna kan bidra till att minska lite av den höga inflationen som uppgick till 10,7% i november. Centralbanken spår att inflationen vänder ned vid halvårsskiftet. Marknaden väntar sig just en höjning på 0,5% vid mötet i februari.


Vad händer i veckan?

Måndag

USD: Ledigt – Martin Luther King Jr. Day

Tisdag

SEK: Arbetslöshet

GBP: Arbetslöshet

EUR: Tyskland ZEW

Onsdag

JPY: Räntebesked

GBP: Inflation

USD: Detaljhandel

Torsdag

NOK: Räntebesked

Fredag

GBP: Detaljhandel


Author

Carl-Fredrik Lindh

Carl-Fredrik Lindh

Sales Manager Sweden

Carl-Fredrik har jobbat som valutahandlare i över 10 år både i Sverige och internationellt. Han har stor erfarenhet med allt från små och mellanstora företag till institutionella kunder och har bred expertis på valutamarknaden och av valutariskhantering.

EmailTwitterLinkedin