Advanced filters
Topic:
Job Role:
Industry:
Content Type:
Topic:
Job Role:
Industry:
Content Type:

Corpay: Vad har hänt i veckan? 22 augusti

CalendarAugust 22, 2022
EmailTwitterLinkedin

SEK

Finansminister Mikael Damberg höll en pressträff förra veckan om det ekonomiska läget och förutsättningarna för 2023. Där presenterades det att Sveriges BNP väntas öka med 2,3% i år och 0,4% nästa år, dessa siffror är lägre än vad de trodde vid förra prognosen. Detta är på grund av att Rysslands olagliga invasion av Ukraina har lett till en ökad ekonomisk osäkerhet, och en konjunkturnedgång är att vänta i Sverige och omvärlden. Den låga tillväxten beror framför allt på en mycket svag utveckling av hushållens konsumtion.

NOK

Norges Bank höjde sin styrränta med 0,5% till 1,75% förra veckan. Norges bank kommenterar också att så som de bedömer utsikterna och riskbilden kommer styrräntan sannolikt höjas igen i september. Inflationen har varit högre än väntat och ligger klart över målet. Det är hög aktivitet och lite ledig kapacitet i norsk ekonomi. Arbetslösheten har sjunkit mer än väntat och ligger på en mycket låg nivå. Centralbankschef Ida Wolden sade att "Det finns behov av en klart högre ränta för att dämpa trycket i norsk ekonomi och få ned inflationen mot målet".

USD

Mary Daly som är Federal Reserves chef i San Francisco varnar för att Fed kan komma behöva höja styrräntan till en bit över 3% i slutet av året för att kyla ned den allt för höga inflationen. Enligt henne kan Fed behöva gå över den neutrala räntan på 3%. Hon gissar att det blir en höjning med 0,50% eller 0,75% vid nästa möte i september. Hennes förväntning är 0,50%.

EUR

Riskerna för en recession i euroområdet ligger nu på den högsta nivån sedan november 2020. Det visar en enkät bland ekonomer som Bloomberg News gjort. Inflationen väntas uppgå till 8% i år och ECB förväntas höja räntan med 0,5% igen vid sitt septembermöte. Risken för en recession har ökat till 60% jämfört med 45% i föregående enkät, och 20% före den ryska invasionen av Ukraina.

GBP

På onsdagen förra veckan fick vi de senaste inflations siffrorna i Storbritannien och de fortsätter att stiga. De nådde en 40-årshögsta på 10,1% i juli. Att få inflationen under kontroll är högsta prioritet för Storbritanniens finansminister Nadhim Zahawi. Han sade att "Vi talar om att agera genom en stark oberoende penningpolitik, ansvarsfulla beslut om utgifter och skatter, och reformer".


Vad händer i veckan?

Tisdag

EUR: Tyskland ZEW

USD: Byggnadslov

Onsdag

GBP: Inflation

GBP: PPI

EUR: BNP

USD: Detaljhandel

Torsdag

EUR: Inflation

USD: Philly Fed

NOK: Räntebesked

Fredag

GBP: Detaljhandel


Author

Carl-Fredrik Lindh

Carl-Fredrik Lindh

Sales Manager Sweden

Carl-Fredrik har jobbat som valutahandlare i över 10 år både i Sverige och internationellt. Han har stor erfarenhet med allt från små och mellanstora företag till institutionella kunder och har bred expertis på valutamarknaden och av valutariskhantering.

EmailTwitterLinkedin