Sweden: Vad har hänt i veckan? 24 oktober 2022
SEK
Per Jansson utfågades i finansutskottet förra veckan och där fick vi en inblick i Riksbankens syn på marknaden just nu. Han sade att Riksbanken kommer att få ned inflationen till målet igen "det är ett löfte, inte en prognos". Han påpekade att det är viktigt att inflationen kommer ned hyfsat snabbt inte minst för att ge stabila förutsättningar till arbetsmarknaden och att det är viktigt att finanspolitiken undviker breda stimulanserna av efterfrågan, utan strävar efter träffsäker kompensation för dem som drabbats hårdast. Riksbankschef Stefan Ingves uttalade sig också förra veckan. Han forsatte i samma takt som tidigare i år och sade att "Inflationen är alldeles för hög, och då måste vi agera med penningpolitiken. En högre styrränta dämpar den ekonomiska aktiviteten. Om vi inte agerar nu skulle det leda till ännu mer kännbara och negativa effekter längre fram". Samtidigt kommenterade han på den stora osäkerheten i Riksbankens prognoser och nämnde i sammanhanget det höga elpriset, det geopolitiska läget och samspelet mellan finans- och penningpolitiken på olika håll i världen. Om förutsättningarna ändras behöver de anpassa sig, men de gör det som krävs för att få inflationen tillbaka till målet igen.
GBP
Förra veckan gick den nya finansmenistern Jeremy Hunt ut med en ny ”mini-budget”, för att lungna marknaderna, och den var mycket förändrad. Energistödetet till hushållen kommer att avslutas i april och nästan alla skatteförslag skrotas. Han sade att dessa åtgärder kommer sammantaget att spara 32 miljarder pund jämfört med vad som föreslogs i den första minibudgeten. I fredags fick vi också reda på att Storbritanniens premiärminister Liz Truss avgår från sin post. Hon hade bara varit i posten i ca. 6 veckor. Nu väntar en omröstning för att hitta Storbritanien nästa premiärminister och detta säga vara klart till den 28 oktober. Det största oppositionspartiet Labours ledare Keir Starmer krävde på torsdagen att nyval ska hållas.
EUR
Förra veckan fick vi också slutgiltiga inflations siffror i EU. Inflationstakten i euroområdet steg till 9,9% i september jämfört med 9,1% i augusti och kärninflationen steg till 4,8%, jämfört med 4,3% i augusti. Det är fortfarande stor skillnad i inflationstakt mellan EU länderna. Den lägsta inflationstakten uppmättes i Frankrike, på 6,2% samtidigt som den högsta inflationstakten uppmättes i Estland, på 24,1%.
Vad händer i veckan?
Måndag
EUR: PMI Tyskland
GBP: PMI
Tisdag
SEK: PPI
EUR: Tyskland IFO
USD: Konsumentförtroende
Onsdag
SEK: Handelsbalans
USD: Ny husförsäljning
Torsdag
SEK: Konsumentförtroende
EUR: ECB räntebesked
USD: Jobbsiffror
Fredag
SEK: BNP
SEK: Detaljhandel
USD: PCE Inflation