Advanced filters
Topic:
Job Role:
Industry:
Content Type:
Topic:
Job Role:
Industry:
Content Type:

Sweden: Vad har hänt i veckan? 24 oktober 2022

CalendarOctober 24, 2022
EmailTwitterLinkedin

SEK

Per Jansson utfågades i finansutskottet förra veckan och där fick vi en inblick i Riksbankens syn på marknaden just nu. Han sade att Riksbanken kommer att få ned inflationen till målet igen "det är ett löfte, inte en prognos". Han påpekade att det är viktigt att inflationen kommer ned hyfsat snabbt inte minst för att ge stabila förutsättningar till arbetsmarknaden och att det är viktigt att finanspolitiken undviker breda stimulanserna av efterfrågan, utan strävar efter träffsäker kompensation för dem som drabbats hårdast. Riksbankschef Stefan Ingves uttalade sig också förra veckan. Han forsatte i samma takt som tidigare i år och sade att  "Inflationen är alldeles för hög, och då måste vi agera med penningpolitiken. En högre styrränta dämpar den ekonomiska aktiviteten. Om vi inte agerar nu skulle det leda till ännu mer kännbara och negativa effekter längre fram". Samtidigt kommenterade han på den stora osäkerheten i Riksbankens prognoser och nämnde i sammanhanget det höga elpriset, det geopolitiska läget och samspelet mellan finans- och penningpolitiken på olika håll i världen. Om förutsättningarna ändras behöver de anpassa sig, men de gör det som krävs för att få inflationen tillbaka till målet igen.

GBP

Förra veckan gick den nya finansmenistern Jeremy Hunt ut med en ny ”mini-budget”, för att lungna marknaderna, och den var mycket förändrad. Energistödetet till hushållen kommer att avslutas i april och nästan alla skatteförslag skrotas. Han sade att dessa åtgärder kommer sammantaget att spara 32 miljarder pund jämfört med vad som föreslogs i den första minibudgeten. I fredags fick vi också reda på att Storbritanniens premiärminister Liz Truss avgår från sin post. Hon hade bara varit i posten i ca. 6 veckor. Nu väntar en omröstning för att hitta Storbritanien nästa premiärminister och detta säga vara klart till den 28 oktober. Det största oppositionspartiet Labours ledare Keir Starmer krävde på torsdagen att nyval ska hållas.

EUR

Förra veckan fick vi också slutgiltiga inflations siffror i EU. Inflationstakten i euroområdet steg till 9,9% i september jämfört med 9,1% i augusti och kärninflationen steg till 4,8%, jämfört med 4,3% i augusti. Det är fortfarande stor skillnad i inflationstakt mellan EU länderna. Den lägsta inflationstakten uppmättes i Frankrike, på 6,2% samtidigt som den högsta inflationstakten uppmättes i Estland, på 24,1%.


Vad händer i veckan?

Måndag

EUR: PMI Tyskland

GBP: PMI

Tisdag

SEK: PPI

EUR: Tyskland IFO

USD: Konsumentförtroende

Onsdag

SEK: Handelsbalans

USD: Ny husförsäljning

Torsdag

SEK: Konsumentförtroende

EUR: ECB räntebesked

USD: Jobbsiffror

Fredag

SEK: BNP

SEK: Detaljhandel

USD: PCE Inflation


Author

Carl-Fredrik Lindh

Carl-Fredrik Lindh

Sales Manager Sweden

Carl-Fredrik har jobbat som valutahandlare i över 10 år både i Sverige och internationellt. Han har stor erfarenhet med allt från små och mellanstora företag till institutionella kunder och har bred expertis på valutamarknaden och av valutariskhantering.

EmailTwitterLinkedin