Advanced filters
Topic:
Job Role:
Industry:
Content Type:
Topic:
Job Role:
Industry:
Content Type:

Sweden: Vad har hänt i veckan? 23 Januari 2023

CalendarJanuary 23, 2023
EmailTwitterLinkedin

Förra veckan under det årliga Davosmötet så uttalande sig Philipp Hildebrand, vice styrelseordförande i Blackrock och tidigare centralbankschef i Schweiz, i en intervju. Han tror att marknaden har fel om att centralbanker kommer börja lätta på penningpolitiken i år. Han ser ingen chans för lättnader i år och att det i bästa fall blir att centralbankerna pausar sina räntehöjningar. Han tror att för att de ska överväga räntesänkningar måste centralbankerna vara säkra på att prisförväntningarna inte fortfarande stiger.

SEK

Vice riksbankschef Anna Breman uttalade sig om inflationsläget i slutet av förra veckan. Hon kommenterade att inflationen är fortsatt för hög och räntan kan behöva höjas ytterligare. Hon sade att flera faktorer gjorde att inflationen steg kraftigt 2022. Obalanserna mellan utbud och efterfrågan under pandemin, hög ekonomisk efterfrågan, Rysslands invasion av Ukraina och problemen på den europeiska energimarknaden bidrog. Det har lett till stora räntehöjningar globalt och i Sverige. Hon sade att det tar tid för penningpolitiken att få full effekt och förra årets räntehöjningar kommer därför att göra tydligt avtryck på inflationssiffrorna först i år. Men som Riksbanken sade i november kan styrräntan behöva höjas ytterligare för att se till så att vi kommer tillbaka till en miljö där inflationen är låg och stabil. Marknaden prisar just nu in 0,85% ytterligare höjningar i vår.

EUR

Förra veckan fick vi uppdaterade europeiska inflationssiffror och inflationstakten sjönk i euroområdet till 9,2% i december jämfört med 10,1% i november samtidigt som kärninflationen steg till 5,2%, jämfört med 5% i november. Dessa siffror var förväntade av marknaden. Men det är fortfarande stor skillnad mellan lägsta och högsta inflationstakterna i euroländerna. Spanien som lägst ligger på 5,5% och Lettland som högst ligger på 20,7%. Efter dessa siffor släpptes uttalade sig flera ECB ledamöter. De kommenterade att ECB måste höja styrräntorna de kommande mötena för att begränsa tillväxten och dämpa inflationen som varit alltför hög. En viss ledamot sade att de kan se flera höjningar med 0,5% de kommande mötena.

USD

James Bullard, Fed-chef i St. Louis, uttalade sig förra vecka och likt ECB kommenterade han att FED behöver luta över åt den stramare sidan snarare än mot den mjukare. Han tycker att de bör höja så snabbt de kan för att få styrräntan över 5% och därifrån reagera på data. 0,5% vid nästa möte är lämpligt tycker han. Men samtidigt har Federal Reserves vice ordförande Lael Brainard i ett tal indikerat att hon stödjer en återgång till mer traditionella räntehöjningar på 0,25%.

GBP

Storbritanniens konsumentpriser steg 0,4% i december jämfört med föregående månad. Inflationstakten uppmättes till 10,5%. Detta var förväntat och ner från 10,7% förra månaden men BOE har längt kvar för att får ner inflationen. Kärninflationstakten uppgick till 6,3% i december mot 6,3% föregående månad. Väntat här var 6,2%. Så här har vi ännu en centralbank som troligtvis kommer behöva höja räntan ytterligare vid nästa möte i februari.


Vad händer i veckan?

Tisdag

EUR: PMI tillverkning

GBP: PMI tillverkning

Onsdag

SEK: PPI

EUR: Tyskland Ifo

Torsdag

SEK: Handelsbalans

SEK: Konsumentförtroende

USD: BNP

USD: Ny hemförsäljning

Fredag

SEK: Detaljhandel

SEK: Arbetslöshet

USD: PCE inflation


Author

Carl-Fredrik Lindh

Carl-Fredrik Lindh

Sales Manager Sweden

Carl-Fredrik har jobbat som valutahandlare i över 10 år både i Sverige och internationellt. Han har stor erfarenhet med allt från små och mellanstora företag till institutionella kunder och har bred expertis på valutamarknaden och av valutariskhantering.

EmailTwitterLinkedin