Advanced filters
Topic:
Job Role:
Industry:
Content Type:
Topic:
Job Role:
Industry:
Content Type:

Sweden: Vad har hänt i veckan? 21 november 2022

CalendarNovember 21, 2022
EmailTwitterLinkedin

Förra veckan inleddes i ett lungnare tempo till dess att vi fick nyheter om ett robotnedslag i Polen. Detta skrämde marknaden och satte stop på det positiva risksentimentet. Senare i veckan fick vi också mer retorik från Fed medlemmar om att förvänta oss fler räntehöjningar i USA för att penningpolitiken inte är tillräkligt restrikiv just nu för att få ner inflationen. Detta ledde till att kronan försvagades både mot euron och dollarn mot slutet av veckan.

SEK

Inflationen i Sverige sjönk till 9,3% i oktober jämfört med 9,7% i september. Men vi såg också ett stort fall i energipriserna. SCB konstaterar att trots att elpriserna går ner i oktober så är de fortfarande högre än förra året. Inflationen exklusive energi steg till 7,9% i oktober jämfört med 7,4% i september. Väntat här var 7,5%. Så trots att Inflationen sjönk så förväntas det fortfarande en kraftig räntehöjning från riskbanken senare i veckan. Vice riksbankschef Martin Flodén talade till jornalister angående just detta och sade att Inflationsutfallen sedan det senaste räntemötet i september har gått åt båda håll, med å ena sidan en högre underliggande inflation än väntat men å andra sidan läge energipriser, som dessutom ser ut att kunna bli lägre i vinter än Riksbanken räknat med. Han sade också att det nu återstår att se vad som verkligen händer med elpriserna i vinter, men om de skulle bli lägre än Riksbanken räknat med kommer det att spela roll.

USD

Fed medlemmar som uttalade sig under förra veckan fortsätter att trycka på för fler räntehöjningar framöver men att de kan komma i en saktare takt. James Bullard, Fed-chef i St Louis sade förra veckan att de räntehöjningar som Federal Reserve hittills genomfört har bara haft en begränsad effekt på den observerade inflationen och bedömningar av tillståndet för penningpolitiken motiverar ytterligare räntehöjningar. Enligt Bullard sätter den penningpolitiska regeln en nedre gräns för åtstramande policy runt 5%, mot med den nuvarande räntan på 3,75 till 4%. Än så länge är inte penningpolitiken i ett intervall som bedöms vara tillräckligt restriktivt för att dämpa inflationen. Marknaden har nu uppreviderat sina förväntningar på räntan till strax över 5%.

GBP

Storbritanniens konsumentpriser steg 2% i oktober jämfört med föregående månad. Inflationstakten uppmättes till 11,1%, den högsta siffran på 41 år. Samtidigt förra veckan fick vi den senaste brittiska budgeten. Moodys kommenterade den nya budgeten från den brittiska finansministern och de tycker att den innebär skattehöjningar och minskade offentliga utgifter och att detta bidrar till att återupprätta förtroendet för landets ekonomiska trovärdighet, men riskerna finns kvar på grund av tuffa utsikter.

EUR

ECB-chefen Christine Lagarde höll ett tal i slutet på förra veckan dår hon sade att ECB ska se till att den nuvarande fasen av hög inflation inte slår igenom i inflationsförväntningarna. De vill inte att den höga inflationen får fäste. Hon tillade också att historiska erfarenheter visar att en recession i sig inte är tillräckligt för att få ned inflationen betydligt, åtminstone inte på kort sikt. Det är i denna miljö viktigt att visa åtagandet till mandatet och se till att det inte blir några andrahandseffekter från inflationen. Hur långt och snabbt de behöver gå med räntan kommer att avgöras av inflationsutsikterna. Styrräntan förblir det viktigaste verktyget för att justera hållningen, men de behöver även normalisera andra verktyg för att stärka impulsen från räntepolicyn.


Vad händer i veckan?

Måndag

GBP: BOE Cunliffe Tal

Tisdag

USD: FOMC George, Bullard, Mester Tal

Onsdag

EUR: PMI – tillverkning Tyskland

USD: Hållbara gods

USD: Nya bygnadslov

USD: Jobless claims

Torsdag

USA: Lediga – Thanksgiving

SEK: Riksbanken räntebesked

GBP: BOE Ramsden, Pill Tal

Fredag

SEK: PPI

EUR: BNP Tyskland


Author

Carl-Fredrik Lindh

Carl-Fredrik Lindh

Sales Manager Sweden

Carl-Fredrik har jobbat som valutahandlare i över 10 år både i Sverige och internationellt. Han har stor erfarenhet med allt från små och mellanstora företag till institutionella kunder och har bred expertis på valutamarknaden och av valutariskhantering.

EmailTwitterLinkedin