Advanced filters
Topic:
Job Role:
Industry:
Content Type:
Topic:
Job Role:
Industry:
Content Type:

Sweden: Vad har hänt i veckan? 6 februari 2023

CalendarFebruary 6, 2023
EmailTwitterLinkedin

Dollarn fortsätter att styra valutamarknaderna. Efter alla räntebeskeden förra veckan hade vi hoppats få veta om det positiva risk sentimentet skulle styra framöver men efter en oväntat stark arbetssiffra från USA i fredags slog det lite håll på tankarna att räntehöjningarna skulle avta.

SEK

Sveriges BNP sjönk mot förväntan 0,6% under det fjärde kvartalet 2022 jämfört med föregående kvartal. Neda Shahbazi på SCB kommenterade att BNP fortsatte ner i december och gav tillsammans med föregående månader en svag avslutning på det gångna året men att utvecklingen för 2022 som helhet landade något över den historiska genomsnittliga tillväxten de senaste decennierna. Vi fick också Inköpschefsindex för den svenska industrisektorn förra veckan. Den steg till 46,8 i januari jämfört med 45,9 i december. Det är första gången på elva månader som indexet ökade men den ligger fortfarande under 50 som visar på negativ tillväxt för sjätte månaden i rad. Efter fortsatta höga inflationssiffror och nu negativ BNP väntar vi spänt på Riksbankens räntebeslut på torsdag. Marknaden förväntar sig just nu en ökning med 0,5%.

USD

Federal Reserve höjde styrräntan med 0,25% till ett intervall mellan 4,5% och 4,75% förra veckan. Detta var förväntat av marknaden och Fed kommittén var eniga om räntebeslutet. De skriver i pressmeddelandet att fortsatta höjningar kommer att vara lämpligt för att uppnå en hållning i penningpolitiken som är tillräckligt restriktiv för att föra tillbaka inflationen till 2% över tid. De kommer också att vara redo att anpassa den penningpolitiska hållningen på ett lämpligt sätt om risker uppstår som kan försvåra uppnåendet av Federal Reserves mål. Kommittén kommer att beakta information om hälsoläget, arbetsmarknadsförhållanden, inflationstryck och inflationsförväntningar samt finansiell och internationell utveckling. I fredags fick vi också en väldigt stark Non-farm payrolls siffra i USA, de ökade med 517 000 personer i januari. Arbetslösheten uppgick till 3,4%, jämfört med 3,5% månaden före. Dollarn stärktes på detta under fredagen när förväntningarna runt slutnivån på räntan i USA steg.

EUR

ECB beslutade på torsdagen att höja räntan med 0,5% till 2,5%. Också här matchade de förväntningarna i marknaden. Enligt ECB-chefen Christine Lagarde var det en mycket stor samstämmighet kring beslutet. ECB skriver att de kommer att hålla kursen och höja räntan betydligt i en stadig takt och hålla den på en nivå som är tillräckligt åtstramande för att säkra en återgång i tid för inflationen till 2% på medellång sikt. I presskonferensen efter mötet sade Lagarde att ECB inte är färdiga med höjningar. Detta trots att inflationstakten i euroområdet sjönk till 8,5% i januari jämfört med 9,2% i december. Detta var en större minskning än väntat. Kärninflationen var oförändrad på 5,2%. Hon tillade att frasen att ECB ska "hålla fast vid kursen" är ett bra sätt att beskriva diskussionen vid ECB-rådets möte, det betyder att det ska var en räntehöjning med 0,5% i dag och 0,5% i mars.

GBP

Bank of England höjde på torsdagen styrräntan med 0,5% till 4%. Detta var också förväntat av marknaden. Men här var beslutet om höjningen oenigt. Två ledamöter ville lämna styrräntan oförändrad. Kommittén noterar att inflationen har börjat sjunka tillbaka och att den väntas falla kraftigt resten av året. Men om det kommer bevis på mer ihållande tryck så kommer ytterligare åtstramning i penningpolitiken krävas. Bank of England sänkte samtidigt sin inflationsprognos för 2023, samtidigt som de spår att Storbritanniens BNP-nedgång blir mindre än tidigare förväntad.


Vad händer i veckan?

Måndag

GBP: PMI

GBP: BOE Pill tal

Tisdag

GBP: BOE Ramsden tal

USD: FED Powell tal

Onsdag

SEK: Industri order

Torsdag

SEK: Riksbanken räntebesked

EUR: Inflation Tyskland

Fredag

NOK: Inflation

GBP: BNP

USD: Michigan konsumentsentiment


Author

Carl-Fredrik Lindh

Carl-Fredrik Lindh

Sales Manager Sweden

Carl-Fredrik har jobbat som valutahandlare i över 10 år både i Sverige och internationellt. Han har stor erfarenhet med allt från små och mellanstora företag till institutionella kunder och har bred expertis på valutamarknaden och av valutariskhantering.

EmailTwitterLinkedin