Advanced filters
Topic:
Job Role:
Industry:
Content Type:
Topic:
Job Role:
Industry:
Content Type:

Sweden: Vad har hänt i veckan? 3 juli 2023

CalendarJuly 3, 2023
EmailTwitterLinkedin

På ECB:s centralbanksforum i Portugal förra veckan kommenterade ECB-chefen att den fulla effekten av de senaste räntehöjningarna inte syns ännu och ECB:s jobb med inflationen inte är klart. Vi fick också liknande kommentarer från Bank of England guvernören och amerikanska centralbankschefen.

SEK

Efter att vi tidigt förra veckan fick en minskning i producentpriserna i Sverige så meddelade Riksbanken på torsdagen att de höjde styrräntan som väntat till 3,75%, en ökning med 0,25%. De flaggade samtidigt för ytterligare minst en höjning till i år. De kommenterade på nytt att inflationen har dämpats men är fortfarande alldeles för hög. Ny information som att tjänstepriserna ökar oväntat snabbt och en svagare krona tyder på att inflationen dämpas långsammare än väntat. Riksbankchef Erik Thedéen sade vi pressträffen att det råder fortsatt osäkerhet om den underliggande inflationen och det finns skäl att varna för risken att inflationen biter sig fast. Trots detta tycker han att det är rimligt att gå fram relativt försiktigt med styrräntan. Om den svaga kronan sade han att man nog inte kan påverka den så mycket med räntan och att Riksbanken bedriver en penningpolitik för att säkra inflationsmålet, inte för att få en viss effekt på kronans växelkurs.

EUR

ECB-chefen Christine Lagarde uttalade sig i samband med ECB-centralbanksforum i Sintra förra veckan. Hon sade att inflationen i euroområdet är fortfarande för hög och inflationsutsikterna visar att den kommer vara på en för hög nivå under en längre tid. Hon tycker också inte att den fulla effekten av de senaste räntehöjningarna syns ännu och ECB:s jobb med inflationen inte är klart. Dessa kommentarer speglades i Inflationstakten i euroområdet där vi såg en ökning av kärninflationen till 5,4% jämfört med 5,3% förra månaden. Men samtidigt sjönk inflationstakten till 5,5% enligt nya siffor som släpptes förra veckan. Totalt sett var dessa siffror något bättre än vad marknaden hade förväntat sig.

USD

USA:s BNP steg med 2% under första kvartalet enligt de senaste siffrorna. Detta var bättre än förväntat efter att analytiker hade väntat sig en ökning med 1,4%. I fredags fick vi också nya inflationssiffror i USA. Indexet Core PCE steg som förväntat med 0,3% i maj jämfört med föregående månad. Men mot förra året var den ner något mot förväntningarna och landade på 4,6%. Dollarn tappade mark på detta för nu ser det ut för marknaden som om att tidigare räntehöjningar börjar bita och att riskerna för behövet av fler räntehöjningar sjunker.


Vad händer i veckan?

Måndag

SEK: PMI tillverkning

USD: ISM PMI

Tisdag

USD: Lediga – Indipendence Day

Onsdag

SEK: PMI tjänster

GBP: PMI

USD: Fed mötesprotokoll

Torsdag

GBP: PMI Tillverkning

USD: PMI tjänster

Fredag

SEK: BNP

USD: Non-farm payrolls

USD: Arbetslöshet


Author

Carl-Fredrik Lindh

Carl-Fredrik Lindh

Sales Manager Sweden

Carl-Fredrik har jobbat som valutahandlare i över 10 år både i Sverige och internationellt. Han har stor erfarenhet med allt från små och mellanstora företag till institutionella kunder och har bred expertis på valutamarknaden och av valutariskhantering.

EmailTwitterLinkedin