Sweden: Vad har hänt i veckan? 3 juli 2023
På ECB:s centralbanksforum i Portugal förra veckan kommenterade ECB-chefen att den fulla effekten av de senaste räntehöjningarna inte syns ännu och ECB:s jobb med inflationen inte är klart. Vi fick också liknande kommentarer från Bank of England guvernören och amerikanska centralbankschefen.
SEK
Efter att vi tidigt förra veckan fick en minskning i producentpriserna i Sverige så meddelade Riksbanken på torsdagen att de höjde styrräntan som väntat till 3,75%, en ökning med 0,25%. De flaggade samtidigt för ytterligare minst en höjning till i år. De kommenterade på nytt att inflationen har dämpats men är fortfarande alldeles för hög. Ny information som att tjänstepriserna ökar oväntat snabbt och en svagare krona tyder på att inflationen dämpas långsammare än väntat. Riksbankchef Erik Thedéen sade vi pressträffen att det råder fortsatt osäkerhet om den underliggande inflationen och det finns skäl att varna för risken att inflationen biter sig fast. Trots detta tycker han att det är rimligt att gå fram relativt försiktigt med styrräntan. Om den svaga kronan sade han att man nog inte kan påverka den så mycket med räntan och att Riksbanken bedriver en penningpolitik för att säkra inflationsmålet, inte för att få en viss effekt på kronans växelkurs.
EUR
ECB-chefen Christine Lagarde uttalade sig i samband med ECB-centralbanksforum i Sintra förra veckan. Hon sade att inflationen i euroområdet är fortfarande för hög och inflationsutsikterna visar att den kommer vara på en för hög nivå under en längre tid. Hon tycker också inte att den fulla effekten av de senaste räntehöjningarna syns ännu och ECB:s jobb med inflationen inte är klart. Dessa kommentarer speglades i Inflationstakten i euroområdet där vi såg en ökning av kärninflationen till 5,4% jämfört med 5,3% förra månaden. Men samtidigt sjönk inflationstakten till 5,5% enligt nya siffor som släpptes förra veckan. Totalt sett var dessa siffror något bättre än vad marknaden hade förväntat sig.
USD
USA:s BNP steg med 2% under första kvartalet enligt de senaste siffrorna. Detta var bättre än förväntat efter att analytiker hade väntat sig en ökning med 1,4%. I fredags fick vi också nya inflationssiffror i USA. Indexet Core PCE steg som förväntat med 0,3% i maj jämfört med föregående månad. Men mot förra året var den ner något mot förväntningarna och landade på 4,6%. Dollarn tappade mark på detta för nu ser det ut för marknaden som om att tidigare räntehöjningar börjar bita och att riskerna för behövet av fler räntehöjningar sjunker.
Vad händer i veckan?
Måndag
SEK: PMI tillverkning
USD: ISM PMI
Tisdag
USD: Lediga – Indipendence Day
Onsdag
SEK: PMI tjänster
GBP: PMI
USD: Fed mötesprotokoll
Torsdag
GBP: PMI Tillverkning
USD: PMI tjänster
Fredag
SEK: BNP
USD: Non-farm payrolls
USD: Arbetslöshet