Sweden: Vad har hänt i veckan? 29 maj 2023
Det var oroligt på valutamarknaden förra veckan och svenska kronan lider oftast i det klimatet. Förhandlingar om att höja skuldtaket i USA, Chinas tillväxt som ser ut att bromsa in samt osäkerheten kring fler räntehöjningar ledde till ökad volatilitet.
USD
När vi förra veckan fick det senaste mötesprotokollet från Federal Reserve så fick vi se att kommittén var eniga kring den senaste räntehöjningen på 0,25 men oeniga om räntebanan framöver. Vissa ledamöter ansåg att arbetet med att få ner inflationen gick långsamt medan flera ledamöter noterade en inbromsande ekonomisk tillväxt som inte kräver mer åtstramning framöver. James Bullard som är Fed chefen i St. Louis sade också förra veckan att Fed kommer att behöva höja räntan ytterligare för att tämja inflationen och han kan tänka sig att styrräntan kan höjas med 50 punkter till i år. Kärninflationen har inte ändrats mycket de senaste månaderna och om inflationen inte kommer ner framöver behöver Fed göra mer. USA:s BNP steg med 1,3% årstakt under första kvartalet detta var något högre än förväntat av marknaden. Ekonomin i USA ser fortsatt relativt stark ut. Feds favoritinflationsindex PCE-deflatorn var 4,4%. Månaden före uppgick den till 4,2%, detta var starkare än förväntat och det har lett till att marknaden nu prisar in en höjning vid nästa möte.
GBP
Inflationen bromsar in långsammare än väntat i Storbritannien. Inflationen steg på med 8,7% vilket var ner från tidigare mätningar på 10,1% men den var högre än vad ekonomer hade förväntat sig. Ökningstakten är den lägsta som noterats sedan i mars 2022. Orsaken är en kraftig inbromsning i energipriser. Men samtidigt ligger kärninflationen på 6,8% vilket var klart högre än förväntningarna på 6,2% och indikerar ett fortsatt högt inflationstryck. Detta är fortfarande långt över Bank of Englands inflationsmål på 2%. Marknaden har nu också höjt sannolikheten på fler räntehöjningar framöver.
Vad händer i veckan?
Måndag
GBP: Bank Holiday
USD: Memorial Day
Tisdag
SEK: Konsumentförtroende
SEK: BNP
Onsdag
EUR: Tyskland Inflation
Torsdag
SEK: PMI – Tillverkning
EUR: Inflation
EUR: Arbetslöshet
EUR: ECB mötesprotokollet
Fredag
USD: Non-farm payrolls
USD: Arbetslöshet