Advanced filters
Topic:
Job Role:
Industry:
Content Type:
Topic:
Job Role:
Industry:
Content Type:

Sweden: Vad har hänt i veckan? 13 mars 2023

CalendarMarch 13, 2023
EmailTwitterLinkedin

Amerikanska centralbanken och dollarn fortsätter att styra valutamarknaderna. Dollarn stärktes förra veckan efter att Jerome Powell sade att Fed troligtvis kommer behöva höja räntan mer än förväntat framöver. Denna veckan väntar vi på färska inflationssiffror från flera olika länder.

SEK

Riksbankschefen Erik Thedéen uttalade sig förra veckan. Han kommenterade att Riksbanken är trogen det riksbanksdirektionen har sagt om utsikterna för penningpolitiken även efter att kärninflationen kom in över prognos i januari. Han sade samtidigt att Riksbanken inte har några egna indikatorer som antyder att inflationstrenden kan ha vänt neråt. Han påminde om att Riksbanken har guidat för att styrräntan kan höjas med 0,25% eller 0,5% vid nästa möte den 25e april men att inkommande data under de närmaste månaderna kommer att styra. Samtidigt sa sade vice riksbankschef Aino Bunge att Riksbanken måste nu titta på en bred palett av olika indikatorer inför aprilmötet och inte reagera på en enskild indikator som kommer in. Hon sade också att ekonomin fortsatt går relativt bra jämfört med tidigare prognoser och att hon just nu är mest oroad över inflationen.

USD

Fed chefen Jerome Powell sade förra veckan att den senast inkomna ekonomiska statistiken har varit starkare än väntat, vilket antyder att den slutliga räntan sannolikt kommer att bli högre än tidigare väntat. Han noterade att räntehöjningstakten har dämpats de två senaste mötena men att fortsatta beslut kommer att fattas möte för möte med inkommande data och dess implikationer för ekonomisk aktivitet och inflation. Han betonade att Feds fokus är att föra ner inflationen till 2% och att hålla långa inflationsförväntningar väl förankrade. Han tillade också att även om inflationen i kärnvarusektorn har dämpats så syns det än så länge få tecken på disinflation i andra delar av ekonomin.

EUR

ECB:s chefekonom Philip Lane kommenterade också läget förra veckan och han tycker att aktuell information om den underliggande inflationen i euroområdet antyder att det kommer att bli lämpligt att höja räntan ytterligare efter det penningpolitiska mötet i mars. ECB har sedan tidigare signalerat en hög sannolikhet för att styrräntorna kommer att höjas med 0,5% i mars. Han tillade att den exakta kalibreringen bortom mars bör spegla information i ECB:s kommande prognoser samt inkommande data om inflationen.


Vad händer i veckan?

Tisdag

SEK: Arbetslöshet

GBP: Arbetslöshet

USD: Inflation

Onsdag

SEK: Inflation

USD: Detaljhandel

USD: PPI

Torsdag

SEK: Philadephia Fed

EUR: ECB räntebesked

Fredag

EUR: Inflation

USD: Michigan konsumentsentimet


Author

Carl-Fredrik Lindh

Carl-Fredrik Lindh

Sales Manager Sweden

Carl-Fredrik har jobbat som valutahandlare i över 10 år både i Sverige och internationellt. Han har stor erfarenhet med allt från små och mellanstora företag till institutionella kunder och har bred expertis på valutamarknaden och av valutariskhantering.

EmailTwitterLinkedin